I mitt första inlägg om Distributed Order Management (DOM) gick jag igenom varför DOM är en stor bidragande faktor till att skapa en bättre kundupplevelse, för att sedan i andra inlägget beskriva vilka nycklar som finns tillgängliga för att skapa en effektiv och smartare orderhantering. I det här inlägget kommer jag istället att presentera olika scenarion som uppstår med olika regler i DOM-motorn. Nedanför får vi följa Anna och hennes beställning inför kommande skidresa samt se hur DOM i Dynamics 365 for Finance and Operations hjälper återförsäljaren i arbetet med att leverera hennes beställning.

Om Anna

KartanAnna bor i Norrköping tillsammans med sin man och deras två barn och i år ska familjen åka på sin första skidsemester tillsammans. Barnen behöver en komplett utstyrsel med skidhjälm, skidglasögon, skidjacka och skidbyxor inför skidresan. Hon kollar upp en lämplig återförsäljare och valet faller på Sporttillbehör AB och hon går in på deras hemsida och lägger sin beställning.

Om Sporttillbehör AB
Sporttillbehör AB säljer artiklar till flera olika typer av sporter och är både stora på webben och har flera olika butiker runt om i Sverige, i vilka de säljer både till föreningar och privatpersoner. De har två distributionslager, ett i Falkenberg och ett i Gävle. För att snabbt kunna leverera till sina kunder oavsett geografisk position har de uppsatt att leveranser även sker ifrån butiker, där de antingen skickar ordern från butiken eller att kunden kommer in till butiken och hämtar sin beställning.

I sin expansion insåg de tidigt att de inte kunde lägga för mycket energi på att sortera ut inkommande order till vardera butik eller lager och valde därför att använda sig av Distributed Order Management (DOM) i Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations. I sin POS-lösning får de i butikerna en notis om när de har nya leveransuppdrag, vilket har gjort att hanteringen, från lagd order till leverans till kund, har blivit smidig och effektiv.

På kartan kan vi se vilka orter Sporttillbehör AB finns på i Sverige och nedanför presenteras hur Annas beställning ser ut i sin helhet.

Annas beställning

Annas beställning1Nedanför ser vi Sporttillbehör AB:s lagersaldon per plats och en kolumn för ungefärligt avstånd från vardera plats till Anna. DOM-motorn använder sig av Bing Maps vid beräkning av avståndet från butik eller lager till leveransadressen.

I scenariona nedanför kommer olika regler att användas vid beräkning av den mest optimala platsen att leverera ordern ifrån och de kommer att beskrivas närmare vid varje scenario.

lagersaldon

Scenario 1- Inga begränsningar, endast avstånd

Karta scen 1Resultat

Hela ordern skickas ifrån Stockholm, eftersom hela antalet fanns tillgängligt där och den butiken låg närmast Anna.

Förklaring

I det här scenariot fanns inga begränsningar angivna, vilket innebär att Stockholm skickar hela ordern eftersom den butiken är närmast Anna geografiskt. Eftersom inga minimilagernivåer är angivna är det enda kravet att det finns ett tillgängligt saldo.

parainstallningar

lagersaldon scen1

Scenario 2 – Angivna minimilagernivåer per artikel och endast leverans från en plats

Resultat

Falkenberg skickar hela odern

Hela ordern skickas ifrån Falkenberg.

Förklaring

Valet föll på Falkenberg, pga. uppnådda minimilagernivåer och att de låg närmast Anna utifrån de platser som uppfyllde minimilagernivåerna. Regeln för att endast leverera från en plats gjorde också att Falkenberg fick hela ordern.lagersaldon scen2

Scenario 3 – Angivna minimilagernivåer per artikel, leverans från en plats och en tillagd kostnadsberäkning

Falkenberg skickar hela odern3

Hela ordern skickas ifrån Göteborg på grund av uppfyllda krav och lägst totalkostnad för leveransen.

Förklaring

Utifrån parametrarna ovanför tilldelades ordern till Göteborgsbutiken. Anledningarna till detta var följande:

• Lagersaldona förhöll sig inom uppsatta minimilagernivåer
• Butiken låg under gränsen för maximalt antal leveransuppdrag
• Den totala kostnaden för leveransen var lägre än t.ex. Gävle som låg närmre, men pga. ett bra fraktavtal i Göteborg blev fraktkostnaden lägre.

parainstallningar3

En av reglerna som går att ställa in i DOM-motorn är kostnadsberäkningen. Där är det möjligt att t.ex. ställa in fraktkostnaden per leveranssätt och om beräkningen är per mil eller km, eller en fast fraktkostnad per olika avståndsintervall, samt en hanterings- eller packkostnad per order eller orderrad. I det här scenariot använder vi en redan beräknad kostnad per km för vår order samt en hanteringskostnad per orderrad och den totala kostnaden blev:
• Göteborg 113,20 kr ((324km*0,3kr) + (4 orderrader * 4kr))
• Gävle 142,90 kr ((282km*0,45) + (4 orderrader * 4kr)).

Valet föll därför på butiken i Göteborg och ordern fördelades dit. De i butiken fick en notis i sin POS-lösning om att en ny order skapats och som ska skickas till kunden från butiken.

lagersaldon scen3

En annan faktor som kunde ha inkluderats här är lageromsättningshastigheten av en artikel. Att prioritera butiker med en lägre lageromsättningshastighet för en artikel gör att vi får undan hyllvärmare från butiker där artikeln inte säljer lika bra och vi kan frigöra plats för t.ex. ett nytt sortiment. I vårt exempel skulle det kunna vara att Göteborg hade haft en omsättningshastighet på 1,9 för t.ex. skidjackan och Gävle haft 4,2, då hade Göteborg prioriterats upp i beräkningen.

Som ni märker kan DOM-motorn innehålla många olika regler vilka påverkar beräkningarna och utfallet på olika sätt. Att tillsammans titta på en regeluppsättning som hade gynnat er på bästa sätt skulle således kunna ge effekter antingen i form av tids- och/eller kostnadseffektivisering eller kunna frigöra kapacitet. Och kom ihåg att DOM-motorn är inte något som ska begränsas enbart för B2C-verksamheter utan kan ha lika stor betydelse för B2B-verksamheter.

Vill du veta mer om hur du kan gå vidare med Dynamics 365 och DOM? Kontakta oss idag.