I debatten om den svenska detaljhandelns framtid är det inte ovanligt att dra paralleller till internationella trender. Amazons framsteg inom innovation och leverans har nog inte undgått någon inom detaljhandeln. Vi kan lära oss mycket av att kika på internationella lyckade satsningar och se vad som är applicerbart även i andra verksamheter. Men vi måste också bli bättre på att göra vår viktigaste uppgift – att skapa djupare insikter om konsumenternas behov och ta reda på varför de agerar som det gör och hur de vill agera i framtiden.

Här nedan ger vi exempel på två insikter som belyser vikten av att anpassa lösning efter konsumenters behov och förväntningar.

#1. Insikt – kunden vill ha bekväma leveranser, men till vilket pris?

Att handla bekvämt är den främsta anledningen till varför konsumenter väljer e-handel framför fysisk butik. Det ska gå snabbt, vara enkelt och gärna kostnadseffektivt. Konsumenten vill kunna prova sina kläder i lugn och ro hemma och få matvarorna packade hela vägen in i kylen och skafferiet.

Parallellt med detta debatteras det allt mer kring e-handelns effekt på miljön. Paket skickas mellan lager och konsument i en helt ny utsträckning och det sker genom snabba och kostnadseffektiva leveranser – men till vilket pris? Du behöver fundera över hur just dina konsumenter ställer sig till den här typen av aspekter. Vad är viktigt för din konsument nu och vad kommer vara viktigt i framtiden?

#2. Insikt – kunden vill ha skräddarsydda erbjudanden

Allt fler förstår vikten av att anpassa och skräddarsy erbjudanden efter kunden och dess köpbeteenden. Två goda exempel på företag som lyckats är Spotify med sina skräddarsydda spellistor, och Amazon som genom datahantering tipsar kunderna om specifika produkter och tjänster. Faktum är att en av de absoluta huvudingredienser i Amazons framgångsrecept är just den här typen av kundanpassade försäljningen.

Egentligen är logiken inte så konstig. Som en konsument sa: ”det är märkligt att bli påmind om rabatt på fläskkarré när jag som trogen kund alltid har köpt vegetariskt”.

Vad är relevant för dina konsumenter?

Du kan vinna mycket på att erbjuda konsumenten produkter som är relevanta för just dem, och förlora minst lika mycket på att misslyckas med den uppgiften. När konkurrensen inom detaljvaruhandeln på nätet ökar har du inte råd att erbjuda konsumenten nyheter som inte är relevanta. Det är därför helt avgörande att analysera dina konsumenters beteenden och förstå vad just dina kunder vill ha. När du kan erbjuda dem anpassade produkter och tjänster, är sannolikheten stor att er relation stärks och att kunden fortsätter att vara lojal.

Ladda ner vår guide
7 KPI:er som hjälper dig att mäta om du har nöjda kunder

Eller vill du veta mer om hur du säkerställer en modern och effektiv detaljhandel? Kontakta oss så berättar vi mer.