Går du med tunga steg till ditt jobb? Känns allt bara tråkigt och trist? Kanske är det en förändring du behöver. Jag tog steget att helt byta karriär för att sedan landa som applikationskonsult för affärsystemet Dynamics 365 på Acando.

Jag hade arbetat i flera år i olika ledande roller, bland annat som projektledare och förvaltningsledare. När jag började arbeta efter universitetet var det här med ledarskap det enda som jag kunde se mig arbeta med. Jag brann för att sätta upp tidplaner, hålla i möten och driva arbetet framåt. Men en dag så vände det och det som tidigare gett mig så mycket energi började istället ta alltmer energi.

Jag var 29 år gammal och började fundera över hur jag skulle orka arbeta ända tills pensionen. Inte långt tidigare hade jag hoppat på ett nytt jobb som förvaltningsledare på ett konsultbolag och det kändes rätt svårt att bara efter några månader säga att jag inte längre vill arbeta med det jag kan och blivit anställd för.

Idén om att bli applikationskonsult inom CRM väcktes

När jag tog rollen som förvaltningsledare hade jag tänkt mig att jag skulle ha ett team att leda, men jag insåg rätt snart att i delen av företaget där jag satt var förvaltningsledaren inte bara förvaltningsledare utan faktiskt hela supportorganisationen. Hittills i min karriär hade jag enbart hållit i möten och pratat med personer som faktiskt kunde det här med utveckling och konfigurering av system. I brist på andra personer som hade tid och med en växande hög av incidenter började jag i min roll som förvaltningsledare att mer på djupet lära mig de system jag hade ansvar för. Ju mer jag lärde mig, desto mer incidenter och ärenden kunde jag hjälpa till med. Ett av de systemen som jag där kom i kontakt med var det vi idag kallar Dynamics 365 for Sales and Service (CRM).

Jag tänkte att jag inte hade något att förlora

Någonstans inom mig började en idé om att jag skulle bli applikationskonsult för CRM födas. Samtidigt som den tanken föddes kom också en rad av tvivel. Hur skulle jag kunna klara av det här och hur skulle jag kunna övertyga min chef att få byta roll? Jag vet inte om jag trodde att jag skulle klara av det, men jag tänkte att jag inte hade något att förlora på att försöka.

CRM certifikat på två veckor

Det första jag övertalade min chef om var att jag skulle få gå en kurs i CRM. Sagt och gjort så hoppade jag på min första kurs och fick där under några dagar lära mig grunderna i CRM. Det gick någon månad och jag fortsätta att försöka sätta mig in alltmer i de system jag ansvarade för. Sedan tänkte jag att det här med ett certifikat inom CRM skulle vara bra att ha om jag skulle kunna få igenom att byta roll till CRM applikationskonsult.

När man har ett mål, som till exempel att ta ett certifikat tror jag att det är bra att boka in sig på en uppskrivning så att man får ett tydligt datum att arbeta med. Jag kanske var lite optimistisk, men jag bokade in mig på en uppskrivning två veckor framåt och hade även lyckats övertala mina föräldrar att vara hundvakt under den tiden så att jag skulle få maximal tid att plugga inför certifikatet på. Varenda kväll under två veckors tid satt jag tre till fyra timmar efter jobbet och läste på inför certifikatet. Få gånger har jag blivit så glad som när jag två veckor senare gick ut ur provsalen med ett certifikat i min hand.

När jag pratade om CRM så lyste hela jag upp

En utvecklingsplan framåt

Det året hade jag lite tur. Mitt företag presenterade nämligen ett nytt sätt att göra en utvecklingsplan på. Istället för de vanliga personliga målen skulle var och en istället skriva en personlig offert vad man kunde bidra med. Jag såg direkt min chans att här offerera mig själv som applikationskonsult. På den tiden hade jag en fantastisk mentor som jag ofta bollade olika förslag med. Jag visade henne min personliga offert och hon började skratta av den entusiasm jag hade inför det här med att byta roll. Sedan sa hon något jag har tagit med mig sedan dess att när jag pratade om CRM så lyste hela jag upp. Så känner jag faktiskt än idag när jag lär mig nya saker eller utbildar andra i CRM. Jag presenterade min offert med mitt förslag om att helt lämna förvaltningsledarrollen och istället hoppa på applikationskonsultrollen inom CRM. Idag arbetar jag som applikationskonsult inom CRM och tycker fortfarande att det är lika roligt. När man älskar det man gör är det inte längre jobbigt att arbeta.

Förändring är inte enkelt men ibland nödvändigt

Med det här blogginlägget så skulle jag vilja inspirera just dig, som idag går med tunga skor till jobbet och som kanske inte trivs eller längre tycker att det är kul. Fundera över vad du skulle vilja göra istället? Känns det helt omöjligt? Så kändes det även för mig ändå tills det väl hände. Men sedan när något väl är genomfört har vi människor en förmåga att förminska det stora vi åstadkommit som något enkelt. Men förändring är inte enkelt och det kommer förmodligen heller aldrig att vara det, men ibland är det nödvändigt.

Till dig som vill göra ett karriärbyte så skulle jag vilja skicka med några råd. Är du osäker vad du skulle vilja göra istället för det du gör idag? Jag föreslår i så fall att du funderar över vad i ditt nuvarande arbete och privatliv som ger dig energi. Skriv upp vad det är du gör när du får den här extra energin och försök se vilka arbeten som innehåller mycket av det som ger just dig energi. För dig som är helt säker på vad du vill göra är mitt råd att sätta upp en plan. För att nå dit du vill, vad är det du behöver göra eller förändra för att nå dit? Ha delmål och dela upp dem över tiden. När du har en realistisk plan med delmål att uppnå finns det egentligen inget att vänta på.

Funderar du på om CRM skulle kunna vara något för dig? Håll gärna utkik efter tjänster inom CRM som vi löpande lägger ut eller kontakta mig om du vill veta mer om livet som konsult.

Titta gärna också på vårt erbjudande inom CRM för att se vad vi gör.