Tänk vad tiden går. Mitt i den värsta värmeböljan fyllde Power BI tre år. Att jämföra med Excel som är över 30 år och har över 750 miljoner användare. Det har inte Power BI ännu, men kanske runt 5 miljoner i 18 000 städer som kör 8 miljoner ”queries” i timmen, allt detta enligt Microsoft utsago.

Annars har Power BI faktiskt vuxit fram ur Excel, från delarna Power Query och Power Pivot samt från datamodelleringsbiten i Access (f. 1992). Power Query delen har också försett Power BI med ett mycket kraftfullt programmeringsspråk som heter DAX som används för modifiering och transformering av data.

Power BI är en samling av dataanalysverktyg med en mycket lättanvänd visualiseringsdel som används inom framförallt ”Business Intelligence” och som kan anslutas till över 100 olika datakällor. Förutom Microsofts egna datakällor såsom SQL och Dynamics 365, finns det anslutningar till till exempel Salesforce, SAP och Google Analytics.

Vidare finns det ett väldigt rikt bibliotek med olika visualiseringar, i skrivande stund över 150 stycken, av alla möjliga typer och det tillkommer nya hela tiden. Power BI uppdateras nämligen varje månad med en rad nya funktioner.

Power BI finns som gratisversion och det finns två olika betalversioner, en pro- och en premiumversion för Enterprise. Programmet finns i en desktop version, som en webbservice och det finns en mobil version för både iOS och Android.

Power BI Enterprise Plattform

Ytterligare ett steg har tagits för att få avancerade funktioner från SQL Server Analysis Services (SSAS) till Power BI, vilket möjliggör större datavolymer, livscykelhantering och anslutning till BI-verktyg från tredje part. På tal om stora datavolymer, här är en länk till en video från Microsoft Business Application Summit som heter Building a data model to support 1 trillion rows of data and more with Microsoft Power BI Premium.

Den populära SQL Server Reporting Services-tekniken (SSRS) är nu en del av Power BI, som skapar en enhetlig, säker, företagsomfattande rapporteringsplattform som är tillgänglig för alla användare på olika enheter. Pixelperfekta sidrapporter kan nu inkluderas tillsammans med befintliga interaktiva rapporter som finns i Power BI.

Power BI, Power Platform och Dynamics 365

Power BI är en strategisk viktig del i Microsoft ”Power Platform” som är en del av Microsofts affärsplattform, där också affärssystemet Dynamics 365 ingår. Användandet av PowerApps har ökar lavinartat på senare tid och som ”dashboard” spelar Power BI en mycket framträdande roll. Verktyg som Power BI behövs för att snabbt få insikt i de enorma datamängderna som finns. Det sägs att bara de senaste 2 åren har människan genererat 90% av all data som idag existerar.

PowerBI

Dessa enorma datavolymer innebär också att Artificiell Intelligens har tagit fart på riktigt. Det krävs riktigt stora datavolymer för att AI ska komma till sin rätt och Power BI fungerar alldeles utmärkt för att visa AI:s intrikata insikter och visualisera dem både snabbare och bättre.

Jag rekommenderar därför er varmt att prova på Power BI. Förutom att det är otroligt roligt och både karriärs- och karaktärshöjande är det en typ av programvara som bara kommer att bli viktigare med tiden för att snabbt och elegant få insikt i alla exponentiellt växande datavolymer.

Så kom ihåg tre saker och framförallt prova dem: Power BI, PowerApps och AI.

Kontakta oss gärna på Acando om du vill veta mer om Power BI.

P.S. Kika på videon från Microsofts Business Applications Summit som var den 22-24 juli. Du hittar den på Power BI:s hemsida.