Måste en arkitekt ha en bakgrund som utvecklare? Varför är ERP så intressant att jobba med? Och vad är det bästa med att driva en podd? Johan Persson, teknisk arkitekt inom Dynamics 365, krossar myterna om ERP-arkitektur och berättar om sin roll på Acando.

Förutom att vara konsult inom Dynamics 365, är Johan tvåbarnspappan som helst spenderar sin tid med att lära sig nya saker och lösa logiska problem. Han har gedigen konsulterfarenhet på ca 20 år, och berättar att det bästa med konsultrollen är att han får göra nya och annorlunda saker varje dag. Hans teknikintresse speglas även i hans fritidsintressen; han driver en egen podd, ”En liten podd om IT” tillsammans med tre kompisar. Podden ska vara ett lättsamt sätt för de som inte är så insatta inom IT att få en bakgrund och kontext till de ämnen som diskuteras. Det bästa med att driva en podd, enligt Johan, är att få ta del av andras åsikter. Och då handlar det inte om att alla ska hålla med varandra, det som blir intressant är att utvecklas av andras åsikter, även om man inte håller med, säger Johan.

Förutom podden driver han även en blogg, med syftet att han ska komma ihåg olika artiklar han läser eller ämnen han är intresserad av. ”Vi har ett visst antal tangentbordstryckningar i vårt liv, det gäller att ge dessa mening”. Han menar att om folk har nytta av det han skriver, så har han lyckats.

Johan på Acando

Efter att ha blivit tipsad av en kompis om Acando, valde Johan att ta chansen att jobba med ERP, något han inte hade gjort tidigare. Hans bakgrund ligger inom klassisk IT-infrastruktur, snarare än verksamhetsbaserade system. Det innebar en stor omställning, och Johan beskriver att han uppskattar att nu få möjligheten att sätta sig in i och förstå kundernas verksamhet, till skillnad från tidigare. Johan beskriver ett exempel där han jobbar med en retail-kund inom Norden, som har en väldigt säsongsbaserad verksamhet. Normalt sett säljs lagret av, men för den här kunden är det väldigt säsongsbetonat och därför har de en speciell ISV-lösning för hantering av säsonger, lager etc. För Johan innebär det en utmaning i att sätta sig in i kundens verksamhet, och förstå just den kundens specifika krav.

När Johan började på Acando fanns det en generell Acando-podd, men i samband med Dynamics 365-releasen skapades Dynamics-podden. Podden drivs av Johan tillsammans med de 2 andra Dynamics-konsulterna Jonathan Bucht och Emelie Jurstrand. I podden bjuder de in personer som kan bidra med olika perspektiv och med kunskap inom olika områden. Avsnitten handlar om allt från AI, machine learning och analytics till agil utveckling. De handlar inte bara om Dynamics 365, utan även om relaterade ämnen. Det märks att Johan är vetgirig och gärna vill lära sig av andra, då han ser till att bjuda in personer som kan lära honom och lyssnaren något.

3 myter om ERP-arkitektur

Om man, som jag, inte har en teknisk bakgrund kan begrepp och uttryck ibland kännas krångliga att svåra att förstå. Dessutom insåg jag efter den här intervjun att jag har en del förutfattade meningar om tekniska roller och begrepp. Därför bad jag Johan slå hål på några myter om ERP-arkitektur!

”En arkitekt måste vara utvecklare”

Absolut inte. Jag är själv arkitekt men inte utvecklare. Jag kan skriva kod men jag är inte duktig på det. Ibland kan det till och med vara en nackdel att vara för insatt i kodningen, för att man lätt kan fastna och därför inte lyfta blicken. ”Om allt du har är en skruvmejsel är allt du ser en skruv.

”En bra arkitekt jobbar ensam”

Nej, man måste ha input utifrån. Som konsult jobbar man mycket mot kundens verksamhet för att bygga en så bra anpassad lösning som möjligt, och det är viktigt att ha med andra som ger input på de processer man skapar. Jag jobbar nära både tekniska arkitekter, lösningsarkitekter och integrationsarkitekter i flera projekt, och de bidrar med kunskap inom sina olika fokusområden.

”ERP-arkitektur är överdrivet komplext”

Det kan det säkert vara – om man gör det komplext. Jag förespråkar att man inte ska göra det svårare än vad det är. Om man gör något för komplext så måste man fundera på hur man ska förenkla det. Det är många olika delar och komponenter som ska samspela, men det måste inte vara svårt.

Läs mer om Dynamics 365 på Acandos webbplats eller sök några av våra tjänster.