En av fördelarna med att arbeta inom konsultbranschen, är att man tidigt får ta del av olika företags strategiska initiativ, samtidigt som man får en god förståelse för vad konsultbolag som Acando och andra pratar om.

Jag har tidigare skrivit om att vi lämnar tiden då lägsta pris ”race to the bottom” varit ett framgångsrikt sätt och att vi började leta efter ”rätt pris” – att vi blir mer lojala till det vi sett fungerar. Senaste sex månaderna har jag sett att termen Social Selling hörts överallt och senaste månaderna har det haglat om seminarier om Social Selling och Social Marketing. I detta avsnitt ska jag förklara varför jag uppfattar att det kommer vara över efter nästa år.

Social Selling (och Social Marketing som man inte hör lika ofta) handlar om att vi litar mer på våra kontakter än andra. Detta har länge använts inom B2C men inte så länge inom B2B där LinkedIn är en typisk plattform.

För att förklara mekanismen tar jag två exempel:

  1. Vi har i många år redan delat och gillat intressanta, löjliga och roliga klipp med varandra på Facebook. Delar någon vi känner ökar vårt intresse flerfaldigt att ta del av innehållet.
  2. Företag har i många år försökt locka oss med olika incitament att dela i sociala media när vi köpt något för att andra i vår omgivning ska följa efter. Lika så har vi och ser fortfarande hur företag sponsrar en instagramkändis som rekommenderat deras produkt. På senare år under hashtags som #marketing för att visa att man får betalt för rekommendationen.

Social Selling plockas nu upp av alla marknadsföringsbyråer som utbildar och säljer kurser till marknadsavdelningar och oss säljare om att vi måste jobba med Social Selling. Här lärs ut att man ska instruera sina anställda att dela, gilla och kommentera på företagets material i sociala media och till exempel LinkedIn – där kunderna finns nu. Vi får lära oss att vi delar för lite och att vi måste få alla medarbetare att dela för att nå ut till det otroligt stora nätverk av kontakter som vi tillsammans sitter på.

Så långt så bra, eller? Vi pratar aldrig om att det är viktigt att vi konsumerar innehållet. Jag läste nyligen att genomsnittsanvändaren lägger 17 minuter på LinkedIn per månad. Om den tiden går åt till att dela innehåll – vem ska då konsumera? Om alla plötsligt både ska skapa innehåll och sedan dela saker de knappt står för därför att deras nya företagspolicy är Social Selling – var kommer vi då hamna?

Personligen började jag använda LinkedIn för några år sedan och de senaste sex månaderna har innehållet fullständigt exploderat som delas och sprids. Mycket innehåll är helt värdelöst och jag kan inte längre säga att detta är en personlig ”social” rekommendation. Företagen har via sina varumärken gjort sina anställda till reklampelare som delar de som de kommer över. Det sprids nu så mycket dåligt innehåll att jag tror hela Social Selling på det sätt som rekommenderas nu kommer dö under 2018, inte som term utan dess affärspåverkan.

Det som kommer ersätta Social Selling är istället True Heroes. Det vill säga väldigt synliga ämnesexperter.

PS. Vi kommer ha kvar LinkedIn för att komma i kontakt med vårt nätverk istället för visitkort och också för att visa vår kompetens istället för CV.

Mattias Paulsson
mattias.paulsson@acando.com
www.blienledare.se