Mobila handenheter är mer eller mindre ett krav för att kunna genomföra avancerad lagerhantering i Dynamics 365 for Operations. I detta inlägg kommer vi att fokusera på möjligheterna med den nya lagerappen i D365fO men även belysa skillnaderna med Warehouse Mobile Devices Portal (WMDP) som kom med AX 2012 r3. 

Som mitt föregående inlägg tog upp så genomför man nu, i och med D365fO, sina lageraktiviteter via en app istället för via en webbrowser med WMDP. Dock skall man veta att det fortfarande finns stöd att använda WMDP i D365fO, men denna planeras framöver att avvecklas.

De största skillnaderna med den nya lagerappen är förstås själva gränssnittet. Nedan bild visar skillnaderna på gränssnittet vid utförande av en godsmottagning. Den första bilden visar på hur det ser ut i den nya lagerappen för D365fO, den andra visar default gränssnitt som levereras med Warehouse Mobile Devices Portal (WMDP), och den tredje visar på en variant av Microsofts gränssnitt som modifierats utav tredjepartsleverantören To Increase.

GetImage (24)

Comparing mobile device interface 

Hur gränssnittet i de två högra presenteras styrs av en CSS-fil som man definierar under inställningarna i Warehouse management-modulen. CSS (Cascading Style Sheet) används för att formge användargränssnittet när det gäller färg, teckensnitt, justering av text och objekt mm. Med enkla ändringar i CSS-filen kan man exempelvis byta bakgrundsfärg, vilket kan vara användbart för de kunder som kör WMDP mot fler AX-miljöer och snabbt vill se att de jobbar mot rätt miljö.

I den nya lagerappen finns istället möjligheten att göra förändringar via antingen ’Display settings’ direkt i appen eller byta fältegenskaper i D365fO. Under ’display settings’ kan användaren enkelt anpassa textstorleken eller storleken på knappar och inmatningsfält, utefter den handenhet som används. I D365fO kan du också ändra fältegenskaperna i form av önskat inmatningsläge, dvs. om inmatningsfältet skall användas för scanning eller manuell inmatning. Det bör dock nämnas att det går att manuellt knappa in data för fält med inmatningsläge satt till ’scanning’. Utöver inmatningsläge går det även att välja mellan 4 olika inmatningstyper; Lista, Numerisk, Alfanumerisk och Datum.

 

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med Dynamics 365 >

 

GetImage (25)

Display settings in mobile app

GetImage (26)

Change field properties in D365fO 

Den nya lagerappen är ett otroligt lyft från sin föregångare, inte minst p.g.a. det användarvänliga gränssnittet. Appen öppnar även upp för fler och mer ”smarta” handenheter. Jag har fått frågan från kunder som idag kör Warehouse management i AX 2012 r3, om det finns möjlighet att använda denna app istället för WMDP, men än så länge har jag inte sett att detta finns med i Microsofts Roadmap. Viktigt att påpeka är också att innehållet i appen fortfarande är den samma som i föregångaren, dvs. all uppsättning och konfigurering tar man med sig upp i D365fO ifall man bestämmer sig för att uppgradera från AX 2012 r3.

 

Läs även
Smart Retail >
Customer Insights & Analytics >
Digital Insights >

 

Joakim Lindholm
joakim.lindholm@acando.com
+46 (0)727 14 31 53