Vad är Workspaces i Dynamics 365 for Operations? Workspaces introducerades i lanseringen av AX7 som senare blev Dynamics 365 for Operations (kärt barn har många namn). Workspaces samlar relevanta funktioner och information för en verksamhetsroll eller process i en och samma vy.

Det finns ca 40 stycken standard Workspaces i Dynamics 365 for Operations som Microsoft har skapat för olika roller och processer. Workspaces nås antingen via hemskärmen, eller från ”hamburgaren” där användaren kommer att se de Workspaces som den har åtkomst till baserat på tilldelade säkerhetsroller.

I ett tidigare inlägg beskrev vi vad Mobile Workspaces i Dynamics 365 for Operations är för något och vilka steg som måste göras för att börja använda dem. Det inlägget kan ni läsa här.

GetImage (20)

Hemskärmen i Dynamics 365 for Operations där Workspaces syns

Flera av de standard Workspaces är spot on och kan användas av olika roller i verksamheten direkt. Ett exempel är Sales Order Processing and Inquiry som passar väldigt bra för t.ex. kundtjänstpersonal som snabbt vill se info om en kund eller säljorder.

Informationen och funktionerna inne i Workspaces presenteras genom:

  • Tiles: Boxar som visar en räknare på antalet poster. T.ex. Obekräftade säljordrar. När användaren klickar på boxen öppnas formuläret med relevant filtrering
  • Lists: En lista som visar alla poster direkt i Workspaces. En spegling av formulär där ett antal kolumner visas. T.ex. All Sales Orders
  • Links: Snabblänkar till formulär, används istället för att navigera från Modulerna

 

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med Dynamics 365 >

 

GetImage (21)

Sales order processing and Inquiry Workspace där Tiles, Lists och Links visas

Det som gör Workspaces extra kraftfulla är att varje användare har möjlighet att skräddarsy standard Worspaces. Ett exempel kan vara att en kundtjänstanvändare vill se lagersaldon för ett specifikt lagerställe i en Workspace. Det enda som användaren behöver göra är att gå in i On-hand formuläret och göra en filtrering på lagerställe och klicka på Options -> Add to workspace. Här får användaren ett val om hur informationen ska presenteras (Tile, List, Link) och i vilken Workspace den ska läggas till.

GetImage (22)

Val görs i vilken Workspace informationen ska läggas till i samt hur den ska presenteras 

GetImage (23)

On-hand list finns nu tillgänglig i Sales order processing and inquiry

Det är även möjligt för användare att skapa helt egna Workspaces och använda sig av ovanstående metod för att fylla på med relevanta funktioner och information just för deras vardag. Med hjälp av utvecklare går det också att bygga nya Workspaces centralt som flera användare kan komma åt.

Vissa Workspaces har även stöd för att kopplas ihop med Power BI så att visualiseringar som har gjorts i Power BI blir synliga direkt i Workspacet.

Hittills har Workspaces och möjligheten att skräddarsy dessa tagits emot riktigt positivt av våra kunder som jobbar med Dynamics 365 for Operations. De ser nyttan med att kunna samla relevanta funktioner och information på ett och samma ställe för att undvika onödiga klick och navigering för att göra deras dagliga arbetsrutiner smidigare.

 

Läs även
CIO Insights >
Customer Insights & Analytics >
Digital Insights >

 

Luchezar Kotzev
luchezar.kotzev@acando.com
+46 (0)76-884 32 56