Det finns väldigt många kundklubbar där ute! En slutsats jag delvis kom fram till efter att ha kikat i min frus plånbok.. Frågan är varför endast en bråkdel av alla kundklubbskort som min fru samlat på sig genom åren lyckats behålla sin plats i plånboken?

I dagarna kommer Acando ut med en ny rapport där man studerat och intervjuat ett antal ledande retailföretag i syfte att öka förståelsen och få en bättre överblick över hur företagen arbetar med sina kundklubbar. I rapporten, som fått rubriken ”Loyalty Program Study 2017” har man bl.a. gjort följande spaningar:

• Endast 35 procent av de tillfrågade höll med om att de har en tydlig strategi för sin kundklubb. Detta berodde delvis på avsaknaden av resurser men också på bristande intresse hos ledningen.

• Företagen baserar främst sina kundklubbar utifrån intjänade poäng och skapar erbjudanden utifrån historiska inköp. Endast ett fåtal av de tillfrågade företagen hade möjlighet att skapa personliga erbjudanden.

• Endast 20 procent anser att de har ett systemstöd som på ett effektivt sätt stödjer deras kundklubbsprocesser.

• Endast hälften av de tillfrågade anser att de har bra kontroll över kundklubbens lönsamhet.

image-1

Rapporten tar även upp tre framgångsfaktorer som är avgörande för att skapa en framgångsrik kundklubb. Vad som krävs är bl.a.:

1. En tydlig och väl inarbetad strategi

2. Förmågan att samla ihop, analysera och agera utifrån kunddata

3. Förmågan att skapa värde for sina medlemmar genom interaktion och relevanta erbjudanden

Om ni är intresserade av rapporten (vilket ni borde vara för den är grym!) kan ni mejla mig, michael.schibbye@acando.com så ser jag till att ni får ett ex.

Slutligen, vad gällde frågan rörande min frus kundklubbar så fick jag bekräftat det som redan står i rapporten. Kundklubbar som har förmågan att interagera och skapa mervärde med relevanta erbjudanden får oftast hänga kvar i plånboken!

I nästa blogginlägg tänkte jag prata om hur Dynamics 365 stödjer kundklubben utifrån ett omnikanalsperspektiv.