Dynamics 365 for Operation har fått en ny uppdaterad POS – Point Of Sale (eller kassa på ren svenska). Kul tänker ni! Hur jobbig är inte den att sätta upp? Inte alls faktiskt. Det räcker med att du har tillgång till en browser så kan du få upp en ny kassa på under 5 minuter!

Det finns två typer av kassor; Cloud POS (CPOS) och Modern POS (MPOS). Gränssnitt och funktionalitet på dessa är väldigt lika. Det som skiljer är framförallt att Modern POS även fungerar i offline-läge. Det går alltså att sälja och skapa transaktioner på en MPOS då kassan under en period inte har någon uppkoppling. När sedan uppkopplingen är tillbaka rasslar transaktionerna automatiskt över till HK.

image

Givetvis behöver man göra vissa inställningar i Backoffice innan en ny kassa kan tas i bruk. Fördelen med CPOS/MPOS jämfört med tidigare versioner är att det nu är enklare att skräddarsy en kassa vad gäller färg, form och funktioner. Det som tidigare krävde ändringar i koden görs numer med hjälp av inställningar, vilket resulterar i en mer kostnadseffektiv uppsättning.

Det flesta funktioner en butik behöver finns i standardkassan. Oftast handlar det mer om att göra kassan så enkel som möjligt för att minimera antal knapptryckningar som krävs för att genomföra en försäljning.

Kassan i Dynamics 365 är också en viktig komponent ur ett omnikanalsperspektiv. Ett exempel är Click & Collect, som innebär att kunden lägger en order på nätet och sedan hämtar ut den i butik. Med hjälp av funktioner i kassan och det faktum att de olika säljkanalerna är sammanflätade blir det möjligt att hantera ett sådant flöde direkt i kassan utan att behöva gå in Backoffice.

Denna Microsoft-video ger en lite mer beskrivande bild av hur Modern POS fungerar:

Vill ni veta mer om kassan och Dynamics 365 är ni välkomna ni höra av er till mig på michael.schibbye@acando.com

Vi hörs!