Att ha koll på trender och ny teknik kan ha sina fördelar. Ta exemplet med den framgångsrika isförsäljaren som på tok försent insåg att hans tjänster inte längre efterfrågades när frysen plötsligt dök upp i hemmen. Eller kamerabutiken vars kunder plötsligt gick till konkurrenten som förutseende hade börjat sälja mobiltelefoner istället för systemkameror. Mer nutida exempel kan handla om taxibolaget som blev överkört av Uber eller det lokala hotellet som för sent insåg effekten av Airbnb.

Exemplen är många och visar tydligt att de som inte har förmågan att anpassa sig till sin omgivning på sikt kommer att tyna bort. Å andra sidan har vi exempel på företag som slagits ut för att deras affärsmodell varit före sin tid. Boo.com, Letsbuyit och Postens handelsplats ”Torget” är bara några exempel.

Grafen nedan beskriver hur den digitala mognaden hos kunder och företag har skiftat över tiden. I dagsläget behöver retail-branschen lägga i en extra växel för att komma i fas med kunderna.

image

I kommande blogginlägg kommer vi lyfta fram exempel på hur retailers kan höja sin digitala mognad för att bli mer konkurrenskraftiga och leverera i nivå med kundernas förväntningar.

Stay tuned!